fredag 31 augusti 2012

Bästa bebisen

Viggo klargjorde förresten lite oroligt ikväll att han INTE ville köpa en ny bebis, han ville ha kvar den vi hade. Tur att vi har samma inställning i frågan.

Regnig helg

"Det är trååååååkigt mamma" sa Viggo och jag kunde inte annat än att hålla med. Det har spöregnat hela dagen och Viggo har haft hemmadag. Då vi inte var sugna på att trotsa vädret gick vi på bibblan och lånade böcker. När bibliotekarien trollade fram två Mulle Meck-böcker så förstod jag av Viggos lycka att eftermiddagen var räddad. Vi har därför myst i soffan och läst dessa, Sjörövar-Rakel och några andra roliga böcker som Viggo valt. Det känns jättekul att Viggo äntligen börjar ha tålamod att sitta och lyssna på sagor. Tidigare har man inte hunnit läsa klart förrän Viggo tyckt att det är dags att vända blad.  
Lycka var när pappan kom hem och till råga på allt hade lego med sig. Viggos fredagsmys har med andra ord bestått i legobyggande och Livs med en halv flaska välling (den första av många förmodar jag). Strax ska jag och Peter fira in helgen med vin och skaldjurspasta. Ett plus till med rutiner och vardag- helgkänsla! 

En ny?

Liv har varit gnällig sen igår. Vet inte om det är pga vaccinationen igår, hon fick den andra dosen drickvaccin mot magsjuka (rota-virus). I morse när hon var inne på dagens andra gnälltimme sa Viggo "Kanske köpa ny bebis mamma?".

onsdag 29 augusti 2012

Värmer

Viggos trotsperiod är över och vi njuter av en kille som kommit ut på andra sidan mycket mognare, tryggare och lugnare. Igår när jag hämtat på dagis hör jag de vackraste orden jag hört. "Viggo äääälskar sin mamma". Fina skruttpojke, om du visste hur mycket jag älskar dig.

Rutiner

Älskade rutiner! För några år sedan var rutiner synonymt med tråkigt men sen jag fick barn är förutsägbarhet lite smålyxigt. Nu börjar Liv också förstå att man inte kan hålla på att ta sig friheter med att ta ut svängarna för mycket utan faktiskt måste rätta sig i ledet. Pling! Dagislämning. Pling! Sovstund. Pling! Matdax. Pling! Lite lek. Osv, osv. Onsdagschemat bjuder på Sara och Matilda- dejt. Vi var i stan på öppna förskolan (premiär för tjejerna) och har sjungit för fulla muggar om fruktsallader, igelkottar, fiskar som simmar upp, näsor man ska dra i och ner kråkor som kör bil. Liv var riktigt fascinerad så det blir fler gånger. Igår var vi på jobbet och hälsade på och jag känner att jag faktiskt längtar efter att jobba. Samtidigt är båda barnen inne i en underbar och mysig period så jag ska försöka med konststycket att njuta av nuet för snabbare än jag tror är föräldraledigheten slut.

måndag 27 augusti 2012

Hustankar

Det var den helgen det. Fort som sjutton gick den eftersom schemat var rätt fullbokat. Efter fredagens grönbete för Peter så var det min tur på lördagen. Nadja var och hälsade på från Italien och vi och Jenny var ute och käkade på kvällen. Underbara tjejer! Söndagen var av förklarliga skäl lite segstartad men efter lite sovmorgon och en kopp kaffe så åkte vi en tur med bilen. Ja, förr i tiden fick jag och Peter lite egentid när Viggo tog en tupplur på dagen. Denna sovstund försvann med napparna så om vi vill hinna prata och umgås utan barn så packar vi in oss i bilen. Efter ca 5 minuter sover båda tills bilen stannar. Väl värda bensinpengar ibland... Söndagens biltur tog oss på husvisning faktiskt. Innan veckan är slut måste vi nämligen ta beslut om i fall vi ska köpa den tomt som vi har reserverat eller om vi ska köpa ett färdigbyggt. Jag blev lite småförälskad i ett gammalt pippilångstrumphus men fick försöka sansa mig och inse att ett gammalt hus kräver mycket tid. Tid som vi knappast kommer ha oceaner av de närmaste åren. Med andra ord lutar det starkt åt nybygge och jag blir pirrig i magen bara jag tänker på det. Igår kväll var de som eventuellt köper tomten bredvid hos oss på middag. Efter några timmar med huskataloger och utbyte av tankar och ideer känns det om möjligt ännu mer spännande och lite mer verkligt.

fredag 24 augusti 2012

Ensam!

Det är ju nåt visst med att vara ensam hemma nuförtiden. Ja sen vi blev 4 med andra ord. Peter är iväg och barnen var så vänliga att somna strax innan 19. Nu njuter jag av att ha hela kvällen för mig själv. Passar på att äta en underbar sallad med lax och avokado (som alltid röstas ner av P) och ska senare hugga in på en liten godispåse framför kärleksfilm (som också alltid röstas ner av P). Trevligt att hänga Jenny! Och det bästa är att lagom till att jag tröttnat på mitt eget sällskap (det brukar ta några timmar för så himla underhållande är jag inte) då kommer kärleken hem.

torsdag 23 augusti 2012

Barnasinne

Som mamma är det vid vissa stunder särskilt viktigt att ha barnasinnet kvar. Ett exempel är när man precis har lämnat stövlar och regnkläder på dagis, stressar därifrån med ett barn som inte har samma fokus som en själv (bilen- åka hem- fixa mat- lägga tröttgnällig lillasyster) utan istället har spanat in vattenpöl i samma size som Vänern och som tydligen går utmärkt att bada i. Men å andra sidan- det är ju faktiskt sjukt kul att hoppa i vattenpölar. Betydligt roligare än att stressa i alla fall och Liv sken som en sol av underhållningen.

onsdag 22 augusti 2012

Pluttigt

- Hade du kul på dagis idag?
- Jaaa, Emil kramade mig.

Emil är Viggos största idol och ett år äldre.

Iväg

De är ganska lika Liv och Viggo i utvecklingen,. Precis som brorsan har Liv lite bråttom. Hon har redan ställt sig i krypposition och kryper bakåt. Det blir helt klart en annan utmaning med 2:an när det gäller barnsäkring, särskilt då brorsan älskar lego...

Livan klår mig i plankan

,Lite vila...

 ...och startposition!


Renovering

Nu är det två år sedan vi flyttade till huset. De två första veckorna, innan vi flyttade in alla grejer, gjordes den allra största renoveringen. Därefter har det varit ganska lugnt på renoveringsfronten. Mycket på grund att vi inte haft behov av övervåningen egentligen och därför inte använt den snålt tilltagna fritiden till att dra igång ett renoveringsprojekt. Men så kom Livisen och hon behövde ju såklart också ett eget krypin så nu är övervåningen också grejad. Lister, ev tapet och lite sånt kvar men man ser ju hur det kommer se ut. Vi bytte ut räcket mot vita stolpar (de var träfärgade från början och efter 45 målade stolpar x 2 lager känner jag att min målarkvot i livet är fylld) och brunbetsad överliggare och byggde igen en vägg


Innan vi flyttade in- mysigt men lite för mycket fjällstugekänsla



Viggo hjälper pappa att bygga vägg. Snickarskärpet på och den egna borrmaskinen får jobba.

Efter:

Inget halv-jämtländskt hem utan en älg.

Väldigt vitt än så länge, men i väntan på den perfekta tapeten nöjer vi oss med färg på textilierna.

Stor tjej!

Lillstrumpa har flyttat ut! Och plötsligt är alla piggare och gladare. Alltså vi har såklart inte kickat ut henne ur huset, nej tvärtom har hon blivit uppgraderad till eget rum, en våning upp (håller koll på henne med babylarm). Viggo flyttade till eget rum ungefär vid samma tidpunkt och det är klart att det känns lite i modershjärtat men mest känns det bara skönt. Från att hon har vaknat varannan timme från 01-tiden så sover hon som en stock, vaknar bara en gång vid 4-5-snåret. Det blev som sagt ett litet vit-rosa prinsessrum hon fick. Jag hade egentligen sett ut en underbar tapet till henne men eftersom vi troligtvis inte kommer bo kvar så länge så fick det bli vitt istället.



tisdag 21 augusti 2012

Bröllop

I helgen var vi i Östersund för 3:e gången i sommar. Anledningen till allt flängande är att vi varit bjudna på två bröllop och därmed också en massa svensexor och möhippor. Det tråkiga var att bröllopen var på samma dag, samma tid. Med drygt 10 mils avstånd. Eftersom vi inte ville tacka nej till någon av dem och det i teorin fanns en möjlighet att kunna delta vid båda så planerade vi att göra just det konststycket; köra vigsel och middag på det ena och festen på det andra. Det visade sig såklart vara lättare sagt än gjort och vi blev kvar på det första. Jättevackert och jättetrevligt. Liv lämnades för första gången en längre stund, mer än 12 timmar och det hade gått bara fint. Jag trodde att det skulle bli plågsamt att inte amma och att jag skulle växa ur klänningen men det gick också bra även om jag fick köra pump-paus ett par gånger.

Min klänning var ju också en histora. Hade i god tid (ja, åtminstone för att vara mig) beställt en klänning på nätet med leverans till svärisarna. Iom att kroppen inte är sig själv riktigt ännu beställde jag både en i small och en i medium. Dock anlände bara den mindre som visade sig vara för liten runt bröstkorgen. Katastrofen uppdagades först lunchtid på fredagen, dagen innan bröllopet. I panik åkte jag till Svenstavik efter hjälp och halva byn engagerade sig i att skona bröllopsgästerna från en nakenchock. Inte en gång fick jag höra "oj då, det blir svårt att hinna lösa". Nej, tvärtom ordnade de allt- snabbt och helt perfekt. Hade aldrig hänt i Stockholm.

Gluntelunt

Under vår sista semestervecka passade vi på att åka till Gröna Lund. Vi har ju flertalet gånger försökt att få Viggo att våga lite mer utan nåt vidare resultat. Om man har satt honom på en sån där 5-kronors-karusell i affären så har han skrikit som om jorden är nära undergång trots att vi hoppat och gjort glada hejarop bredvid. Jag känner att det är en viktig del i hans uppfostran att få honom att i slutändan älska att åka karuseller. Ja, det och bada. Inget av det är Peters favoritsysselsättning så jag måste ju ha nån i mitt lag när det vankas sommarplanering. Badet är jag redan på god väg och nu var det alltså dags att en gång för alla driva ur fegisen ur Viggo. Vi lyckades med råge! Viggo var efter ett par timmars åkande helt såld. Han åkte allt som han fick åka och inte en tillstymmelse till tårar. Inte förrän vi skulle åka hem. Jag har aldrig hört nåt så hjärtskärande, han skrek och hulkade fram "Jag äääääälskar Gluntelunt!" som ett mantra innan han somnade. Helt slut efter att ha upplevt en av sina bästa dagar hittills i livet.




lördag 11 augusti 2012

Kärlek

"Jag vill ha bebis hos mig" säger Viggo. Mys i soffan framför bolibompa på lördagmorgonen. Klart man är lycklig när man har en så fin storebrorsa. Ont i hjärtat av kärlek till dessa småfisar.

fredag 10 augusti 2012

Grattis till mig!

Då var jag inte 20 någonting längre utan befinner mig på andra sidan 30- strecket. Kan inte säga att jag varken blev märkbart mycket slitnare eller smartare men det var himla trevligt att få fylla år. Mina föräldrar kom upp i onsdags för att fira och vara barnvakt så igår fick jag både tårta, paket och barnfri tid med P. Viggo hade slagit in en teckning med en dansande robot och två maskar, av mamma och pappa fick jag bidrag till semesterkassan och av Peter hade jag redan fått en barbour- jacka i förskott. Älskade lillsyrran skickade blommor och senare på kvällen fick jag skönhetsgrejer av Sara och Fredrik. Vi fick nämligen lämna kidsen och gå ut och käka och då hade vi turen att få göra det tillsammans med S och F. En riktigt lyckad kväll med supergod mat på Supper och värdefull tid utan barn.

Furuvik

På väg från förra Östersundsvistelsen passade vi på att stanna i Furuviksparken i Gävle. Ett hett tips till de som har vägarna förbi! En jättemysig park med både djur, vattenland och tivoli. Trots att vi tyckte att vi åkte i tid från Östersund så hade vi inte så lång tid på oss när vi äntligen kom fram men vi hann ändå med att spana på alla djuren, åka flodbåt och farfarsbilar.

 Åker flodbåten med pappa

Och skjutsar morsan med bilen

5 månader

Liv har hunnit bli 5 månader och vi börjar verkligen lära känna henne ordentligt. Det är en väldans glad liten person som skrattar för det mesta men kan ändå säga ifrån när hon blir arg, till exempel då det inte händer tillräckligt mycket. Hon är en riktig mammagris som är hur nöjd som helst med att vara i andra famnar så länge jag är i närheten. Försvinner jag ur sikte skriker hon. Jag tror att det har att göra med att hon helammas och jag har därför börjat introducera gröt (riktigt gott), lite smakisar av morot (sådär gott) och ersättning som hon numer får innan varje tuttemål. Jag och Liv umgås rätt mycket på natten också då hon vaknar varannan timme ungefär från kl 2. Jag kommer ihåg att Viggo var likadan fram till att han fick eget rum. Då sov vi alla djupare och bättre så om ett par veckor är det dags för henne att flytta ut så får vi se hur det går. Hon är för övrigt lika stark som sin brorsa var. Ålar iväg efter leksaker och kan sysselsätta sig själv längre stunder på golvet och lyfter nästan upp sig på knäna. Roligast är ju klart Viggo som överröser henne med pussar och kramar. Enda gången hon skrattar högt är när han skojar med henne. Känns så fint att se den där syskonkärleken redan även om jag såklart förstår att det även kommer bli en del bråk och tårar dem emellan genom åren...
Söta, mumsiga Livisen vad vi tycker om dig!




Tjejhelg

Den årliga tjejhelgen gick av stapeln förra helgen, denna gång hemma hos mig. Vi är spridda lite överallt över landet numer och alla har ju fullt upp med sitt men när vi tar oss tid att träffas är det alltid lika kul. Denna gång har vi passat på att fira våra 30-årsdagar. Liv har också fått hänga i brudgänget stor del av tiden eftersom hon fortfarande inte vill ta flaskan när Peter serverar men hon har varit jättenöjd med att bara sitta och titta. Peter har dragit det stora lasset hemma och har tagit hand om Viggo, sett till att vi haft nybakt bröd och tvingats lyssna till måååånga timmars tjejprat. Innan tjejerna sattes på sina flyg söndags eftermiddag så hann vi bland annat med shopping, middag och drinkar på Trattorian/Orangeriet, fiskpedikyr (fyfasen vad läskigt ;)), afternoon tea och mycket mer. Längtar tills nästa gång!

Paus

Orsaken till den frånvaro som varit här på bloggen går till 75 % att skylla på unge herr V. Sedan napparna försvann utbröt som sagt treårstrotset vilket lett till att våra kvällar i ca 3 veckors tid varit kantade av bråk och maktkamp. Den lilla tid som blivit över kvällstid har använts till att hålögt stirra på den där mannen som även är far till vildstyret och om man har tur har samme man mött blicken. Om än lika hålögt. Kanske har man också fört en konversation som låtit nåt i stil med:
- Jaaa...
- Jepp.
- Ska vi kolla på nån film?
- Mmm... Eller sova.
- Ja, sova låter bra.

De som skaffar barn för att lappa ihop en trasig relation skickar jag många ömmande tankar till. Men nu har vi troligtvis lyckats komma ut på andra sidan kvällstrotset och Viggo har blivit mer harmonisk igen. Trotsutbrotten kommer fortfarande men vi har numer energi att ta dem när vi fått våra kvällar tillbaka. Således finns även lite energi att blogga så nu följer några halvt sammanhängande inlägg om senaste tiden.